Uppdrag: En film för skolelever producerad 2025 på uppdrag av Kunskapsmedia Group AB
Produktion, foto och klipp: Louise Bergman
Vi träffar tolvåriga Vanja och hennes kompis Lilly, samt åttaåriga Sven och hans extrasyster Siri. Vanja och Sven är två personer som har Downs syndrom. I den här filmen ska vi bland annat få lära oss vad Downs syndrom är och hur det är att vara kompis med någon som har Downs syndrom. Vi får också veta vad Rocka sockorna-dagen är för något, som firas den 21 mars. Det här är en film för elever från förskoleklass upp till mellanstadiet när de lär sig om värdegrund, kamratskap samt allas lika värde. Till filmen finns en handledning med bland annat diskussionsfrågor, fördjupningsuppgifter samt ett quiz!
Citat: “Den var bra, jag lärde mig det där med kromosomerna och Downs syndrom. Det bästa var att man fick lära sig att alla är lika mycket värda.” – elev, åk 2 “Jag tycker att den här vore perfekt att visa inför Rocka sockorna-dagen. Den firas varje år på vår skola och då hjälper filmen till att visa och förklara på ett enkelt och lättsamt sätt. Den är lagom lång, speakerrösten är trevlig att lyssna på och personen pratar lagom fort. Filmen förklarar på ett enkelt sätt. Den visar också tydligt att Downs syndrom kan yttra sig delvis olika för olika personer.” – SO-lärare, mellanstadiet Läroplansmål, grundskola: Normer och värden (hela grundskolan) Skolans mål är att varje elev:
- kan göra och uttrycka medvetna etiska ställningstaganden grundade på kunskaper om mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar samt personliga erfarenheter,
- respekterar andra människors egenvärde samt deras kroppsliga och personliga integritet,
- tar avstånd från att människor utsätts för våld, förtryck, diskriminering och kränkande behandling samt medverkar till att hjälpa andra människor, kan leva sig in i och förstå andra människors situation och
utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen. Undervisningen i de samhällsorienterande ämnena ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 1−3 Att leva tillsammans
- Samtal om och reflektion över moraliska frågor och livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel kamratskap, könsroller och döden.
Att leva i världen
- Mänskliga rättigheter inklusive alla människors lika värde och barnets rättigheter i enlighet med FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen).
Undervisningen i samhällskunskap ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4−6 Individer och gemenskaper
- Sociala roller och normer i olika sammanhang, till exempel inom familjen och i vänskapsrelationer. Könsroller, jämställdhet och sexualitet.
Rättigheter och rättsskipning
- De mänskliga rättigheterna och deras betydelse, inklusive barnets rättigheter i enlighet med barnkonventionen. Principen om likabehandling, inklusive skydd mot diskriminering.
Mer information om filmen hittar du på Kunskapsmedias hemsida: